Свят

Какво да очакваме от БРИКС

money.bg 26 март 2013, 11:33

БРИКС - това са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, все държави с влияние върху световната икономика. Те имат много общо, но са и много различни, както вероятно ще се види и на поредната им среща на върха.

В продължение на почти десет години държавите от БРИКС отбелязват непрестанен възход - между 2003 и 2008 г. икономическите показатели на Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Африка нарастват средно с 8% годишно. А когато избухна финансовата криза, най-вече страните от БРИКС бяха тези, които успяха да предпазят световната икономика от депресия.

Стигнали ли са до върха?

Много наблюдатели обаче смятат, че "петте" вече са достигнали апогея си и в бъдеще няма да бъдат двигател на стопанския растеж. Според политолога Дирк Меснер, времената на двуцифрен стопански ръст в Китай са отминали, но това не е фатално. "В световната икономика няма стопанство, което в продължение на четири-пет десетилетия поддържа ръст от десет процента. Китай навлиза във фаза на нормализиране с ръст не повече от шест-седем процента, но въпреки това икономиката ще продължава да се развива динамично", казва той. Икономистът Юрген Матес също смята, че двигателят на стопанския ръст в страните от БРИКС ще продължи да работи на високи обороти - тъй като още имат много да наваксват в сравнение с развитите индустриални държави.

Същевременно оценките, които икономистите дават за състоянието на страните-членки на БРИКС, съвсем не са сходни. Перспективите пред Бразилия са много добри благодарение на ресурсите, с които тя разполага, и динамиката в развитието на нейната промишленост. Индия също е на прав път, смята Дирк Меснер. Той обаче е по-скоро скептичен по отношение на Русия - заради голямата й зависимост от залежите на нефт и газ, както и поради това, че в сравнение с останалите четири страни от БРИКС е пострадала най-силно от кризата в еврозоната. А Южна Африка? "Южна Африка е в трудна ситуация, тъй като целият регион е нестабилен. В този смисъл едва ли можем да я сравняваме с Китай или Индия", твърди Меснер.

Способни ли са на сътрудничество?

Накратко - става дума за доста разнородна група, чиито членове имат и доста разнопосочни интереси. Китай например се ядосва, че другите страни от петорката го обвиняват в дъмпинг. Бразилия пък се гневи на Русия заради наложените ограничения във вноса на селскостопански продукти. Руснаците искат да заемат водещо място в тази сфера и така се превръщат в преки конкуренти на Бразилия.

Допълнително препятствие за изграждането на единен блок са различните политически системи в петте страни от БРИКС, както се видя на предишните четири срещи на върха. "Те само показаха, че световната икономика не се крепи единствено на западните индустриални държави. Това вероятно е и единственото положително послание от тези конференции", казва Дирк Меснер. На предстоящата среща на петорката в Дърбан най-деликатният въпрос ще е дали стремежите към общ властови център ще се окажат достатъчно големи, за да тушират различията в националните интереси. Или те отново ще надделеят и срещата на върха просто ще се превърне в шоу.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK