Свят

Начинът на пиене на уиски е въпрос на лични предпочитания

Христина Димитрова 06 ноември 2012, 18:32

При откриването на Фестивала на уискито в София ирландците и шотландците се шегуваха за това колко пъти трябва да се дестилира напитката. Каква е разликата във вкуса между двойното и тройното дестилиране?

- Традиционно шотландското уиски е двойно дестилирано, а ирландското – тройно. Колкото повече пъти е дестилиран алкохолът, толкова по-лек е вкусът му. За това, обикновено ирландското уиски има по-лек вкус, въпреки че теоритично би могло да е по-високо като алкохолно съдържание.

Доколкото ми е известно, качеството на водата е много важно за качеството и вкуса на бирата. Доколко същото е валидно за уискито?

- Водата няма много отношение към качеството на уискито. Обикновено в производството на уиски се използва много пречистена вода. Освен това не е позволено да се слагат никакви добавки. Разрешено е използването само на вода, ечемичен малц и мая. Водата е много чиста и в нея не се добавя нищо, но така или иначе тя няма отношение към вкуса на уискито. Независимо дали идва от торфен район или такъв с мека вода, тя няма отношение към крайния вкус.

В такъв случай, можем ли да кажем, че дистилериите си имат собствен водоизточник?

- Да, в общия случай е така. Неслучайно големите дистилерии са разположени по поречията на големите шотландски реки. Обикновено дистилериите имат т.нар. "тих период" през лятото, когато затварят за ремонт и поддръжка. Това обикновено съвпада с времето, когато в реката няма достатъчно вода за производствения процес. Освен това, се използва много вода за измиването на съдовете, в които се приготвя уискито. Много голяма част от големите дистилерии са в северната част на Шотландия, край река Спей.

А какво е отношението на качеството на малца към вкуса на уискито?

- Също както и водата, малцът няма много отношение към вкуса и аромата на уискито. Има само два вида ечемик, които са одобрени за производство на уиски и дистилериите използват единия или другия. Това, което има значение при оформянето на вкуса и аромата, са размера и формата на казаните, вида мая, която придава част от характерния аромат по време на ферментацията и най-вече качеството на бурето, в което уискито отлежава.

Значи бурето е най-важно?

- Да. От неговото качество зависи и качеството на питието. Шотландското уиски трябва да отлежава поне три години. А едномалцовите уискита обикновено отлежават и по 10-12-15 години. Така че имайки предвид, че уискито прекарва по-голямата част от живота си в дървената бъчва, тя е изключително важна.

Какво се случва с бъчвата, след като се източи уискито?

- Опитваме се да ги използваме отново, ако е възможно. В моята компания проверяваме уискито от всяко буре, преди да го налеем в бутилки. Решаваме две неща – дали уискито е добро и дали ще използваме бурето отново да го напълним с уиски. Ако не става, ги продаваме за саксии и декорация, например.

А какво правите с уискито, което не е достатъчно качествено за бутилиране?

- Случвало ни се е в миналото, макар и рядко, да имаме развалена продукция, защото бурето е било лошо и уискито мирише на оцет или мухъл, но понеже много внимателно проверяваме всяко буре, ни се случва много рядко. Имало е случаи, когато сме изпращали такива лоши партиди на местните пожарникари, за да тренират да гасят алкохолни пожари, за да знаят какво да правят, ако недай боже, се наложи да идват при нас.

Има различни начини за пиене на уиски. Въпрос на лично предпочитание ли е, или има някакви предписания? - Изцяло е въпрос на лични предпочитания. Ако пия едномалцово уиски, предпочитам да го пия чисто. Ако е по-силно от 40 градуса, ще сложа няколко капки вода, но предпочитам да усещам вкуса на малца.

Блендед уискитата също предпочитам да ги пия чисти, но ако искам по-дълго и освежаващо питие, мога да го смеся с кока-кола или джинджифилова бира. Но винаги казвам на хората да си пият уискито както им харесва. Така, както много рядко някой пие водката чиста, така не виждам причина уискито да се пие само чисто.

Понеже говорим за едномалцово уиски и блендед уиски, всъщност каква е разликата и защо едномалцовото обикновено е по-скъпо от блендед?

- Едномалцовото уиски се произвежда от ечемичен малц, вода и мая в една дистилерия – от казана, през бурето, до бутилката.

В Шотландия правим и друг вид уиски – от зърно. То е по-скоро като водка, отколкото като уиски и излиза от казана много силно – около 95 градуса. Като смесим двата вида получаваме блендед (смесено) уиски.

До XIX в. е било забранено двете да се смесват, но след това са разрешили, най-вече защото малцовите уискита са били доста парещи на вкус и смесването им със зърнен спирт ги е правело по-меки.

Каква е ролята на торфа в производството на уиски?

- Торфът се използва за сушене на малца. Когато ечемикът покълва и се превръща в малц, му се сипва вода. След като стане готов, малцът трябва да се изсуши. Горивото, което е най-изобилно и лесно за употреба в Шотландия е торфът. Когато гори торфът гори бавно и отделя много пушек. И когато малцът се суши на торфен огън, той добива много силен аромат на дим, който се предава и на уискито. Много от дистилериите не искат този аромат на пушек и затова сушат малца си само с горещ въздух. Така че торфът има много важна роля при производството на уиски. Особено на северния остров Айла, където всички дистилерии използват торф и съответно уискито от там има много силен аромат на дим.

Какво прави едно уиски велико?

- Аз лично смятам, че това е качеството на буретата. Колкото са по-качествени буретата, толкова е по-хубаво уискито. Нашата фирма, за разлика от повечето други дистилерии, използва предимно бурета, в които преди това е имало шери, докато колегите повече предпочитат да използват бурета от бърбън. Но ние ги ползваме вече от повече от 100 години, защото буретата от шери, макар и много по-скъпи, придават по-мек, леко винен вкус, докато тези от бърбън, придават по-дървесен.

Колко време отнема самият процес на производство на уиски, без отлежаването?

- Ферментацията обикновено отнема между два и четири дни, а двете дестилации се извършват в рамките на един ден. Така че общо около пет дни в най-дългия случай.

Това става ли за пиене изобщо?

- Някои хора са го пиели. Дори е имало практика в дистилериите, работниците да получават "manager's dram" (драмът е мерна единица за обем, приблизително равна на една чаена лъжичка) от прясно дестилирания алкохол в началото и в края на смяната, но тази практика е била прекратена поради разпореждания за безопасност на труда. Тези питиета са били доста големи и освен това са били от около 70-градусов алкохол, така че не е трудно да си представим, че работниците са били пияни през повечето време.

В днешно време едва ли някой би го пил. Затова и го слагаме в бурета – да отлежи, да се изпари част от алкохола и да се променят ароматите.

Кое е любимото ви уиски?

- Зависи в какво настроение съм и в какво настроение искам да бъда. Ако искам дълго освежително питие, ще си забъркам нещо с някое от нашите блендед уискита. Ако просто искам уиски, ще си сипя от нашите малцови.

Значи се придържате към собственото производство?

- О, аз имам богата колекция от всякакви уискита, включително френски и японски, така че ако искам нещо различно, ще си сипя нещо от хубавите японски уискита. Всъщност, шотландците трябва да бъдем доста притеснени от японските уискита.

Да, тук японските уискита все още не са особено популярни.

- Те всъщност са много хубави, защото японците са се научили как се прави в Шотландия. Преди много години един японец, чието име не мога да си спомня, дошъл в Шотландия и се научил как се прави уиски. След това се върнал в Япония и пресъздал процеса. Японците правят наистина много добро уиски.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK