Свят

До 7 години ЦИЕ ще настигне западноевропейските икономики

money.bg 10 март 2011, 15:28

Икономиката на България леко ще започне да се възстановява през 2011 г. и следващите години, но най-вероятно нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде ограничено поради слабото търсене и предлагане. Това показва проучване за Централна и Източна Европа на Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW) , поместено в сайта на института.

През 2010 година покачването на БВП на България беше близо до нулата в резултат на трудния период на ребалансиране на икономиката, изразяващо се предимно в продължаващо свиване на вътрешното търсене и намаляване на дефицита по текущата сметка, посочват експертите на института. Подчертаното възстановяване на износа беше съпътствано от свиване както на частното потребление, така и от още по-ясно изразеното намаляване на инвестициите.

Икономиките на всички страни в Централна и Източна Европа ще нараснат тази година, но безработицата ще остане висока, а отчетеният напоследък производствен спад предвещава, че те още дълго няма да могат да настигнат западните си съседи, прогнозират експертите.

Резкият спад на производството в повечето от тези страни след световната финансова криза доведе до абсолютен и относителен спад на БВП на човек от населението (per capita), се казва в проучването. В резултат на това според института ще бъдат необходими от пет до седем години на икономиките от региона, за да се доближат до западноевропейските икономики.

Процесът на наваксване на закъснението през последното десетилетие беше прекъснат, а огромната разлика в доходите в сравнение със Западна Европа се задълбочи, изтъкват виенските експерти.

Някои страни от региона, които отчетоха понижение на БВП през 2010 година - Латвия, Румъния, Хърватия и Черна гора - ще възстановят растежа тази година. Най-голямо увеличение на БВП ще има в Украйна, 4,5 на сто.

Институтът обаче предупреждава, че въпреки икономическото възстановяване, посткризисният растеж в региона ще бъде по-бавен, което означава, че ситуацията на пазара на труда ще бъде "далеч от нормалната".

Безработицата ще остане висока, като най-засегнати ще бъдат младежите и дългогодишните безработни, посочва организацията.

Прогнозата се отнася за Турция, страните от Варшавския договор, бивша Югославия, Балтийските републики, Русия, Украйна и Казахстан.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK