Свят

Швейцария спечели срещу Франция битката за сиренe gruyere

investor.bg 16 август 2010, 15:29

Франция загуби срещу Швейцария спора за правото единствена в Европа да произвежда известното сирене грюер, предаде ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия заяви, че аргументите на Париж са недостатъчни и посъветва Франция да не упорства, ако френските производители искат да продължат да правят този вид сирене, отбелязва френският вестник Фигаро.

Дълги години двете страни спазваха "неутралитет на фронта на сирената" - произвеждаха грюер по собствени, донякъде специфични, рецепти под собствени търговски марки, защитени според националното законодателство. През 2007 г. обаче Франция реши да стигне по-далеч и да получи изключително потвърждение на правото върху този вид сирене на равнище Европейски съюз. След тригодишната "битка на сирената" победителят вече е ясен.

Сиренето се произвежда от 1655г., но според швейцарска легенда в далечната 161г. сл. Хр. римският император Антоний Благочестиви е умрял от храносмилателни проблеми, след като изял прекалено много грюер. В швейцарския си вариант сиренето е твърдо, с вкус на орехи и доста солено, като тук-таме по повърхността му има шупли (във френския вариант на грюер шуплите са задължителни).

Швейцарските производители, които от векове произвеждат грюер за вътрешно потребление и за износ, приеха френските действия като открит призив за война. Те не пропуснаха да припомнят, че точно швейцарските сирена са били сред задължителните ястия на масата на самия Луи Четиринадесети.

Служителите на Европейската комисия решиха, че исканията на френската страна са неоснователни и я посъветваха да се задоволи със сегашното положение.

"Това беше най-доброто решение", каза разочарованият Габриел Мору от френския съюз на производителите на сирене грюер, в която участват 260 производители от страната.

Французите правят по 3 хиляди тона сирене грюер годишно (за сравнение в Швейцария произвеждат по 29 хиляди тона от същия млечен продукт), припомня Guardian.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK