Регулации

Вашата поръчка на бебешко пюре е неуспешна заради вашите депутати

Десислава Николова 27 юни 2020, 17:23

Има неща, които разбираемо не е добра идея да се продават онлайн. Оръжия, цигари, лекарства с рецепта, бебешки пюрета... Чакайте, бебешки пюрета ли?

Явно да. Макар COVID-19 обяснимо да насочи много потребители да пазаруват всякакви храни онлайн, само преди няколко седмици депутатите от всички политически сили дружно приеха, че бебешките са с по-специален статут и родителите са принудени да ходят до физически магазини и аптеки. Става въпрос за текст в обнародвания в началото на месеца Закон за храните, който изрично забранява търговията от разстояние с тези продукти.

Бизнесът отбелязва, че забраната не е консултирана с него, онлайн магазините провидяха намесата на физическите си конкуренти и написаха поредица от протестни писма до парламента, а потребители с право са гневни, че може не само да бъдат лишени без мотиви от удобството да не разнасят бурканчета, но и да бъдат излагани на риска да се заразят в магазина. Бурята продължи около две седмици, след които председателят на парламентарната земеделска комисия Мария Белова (ГЕРБ) коментира пред "Капитал", че народните представители възнамеряват да санират текста и да премахнат забраната.

Целият текст е на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK