С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вашата поръчка на бебешко пюре е неуспешна заради вашите депутати

Автор: Десислава Николова 27 юни 2020

Забраната за онлайн търговия на детски храни ще бъде отменена след няколко седмици действие

Фотограф: Георги Кожухаров

Има неща, които разбираемо не е добра идея да се продават онлайн. Оръжия, цигари, лекарства с рецепта, бебешки пюрета... Чакайте, бебешки пюрета ли?

Явно да. Макар COVID-19 обяснимо да насочи много потребители да пазаруват всякакви храни онлайн, само преди няколко седмици депутатите от всички политически сили дружно приеха, че бебешките са с по-специален статут и родителите са принудени да ходят до физически магазини и аптеки. Става въпрос за текст в обнародвания в началото на месеца Закон за храните, който изрично забранява търговията от разстояние с тези продукти.

Бизнесът отбелязва, че забраната не е консултирана с него, онлайн магазините провидяха намесата на физическите си конкуренти и написаха поредица от протестни писма до парламента, а потребители с право са гневни, че може не само да бъдат лишени без мотиви от удобството да не разнасят бурканчета, но и да бъдат излагани на риска да се заразят в магазина. Бурята продължи около две седмици, след които председателят на парламентарната земеделска комисия Мария Белова (ГЕРБ) коментира пред "Капитал", че народните представители възнамеряват да санират текста и да премахнат забраната.

Целият текст е на сайта на "Капитал"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Топ 10 на фармацевтичните корпорации в България Фармацевтичният пазар отбеляза ръст над 7% през изминалата година
"Лидл България" и ЕБВР ще финансират добри практики на земеделски производители Не се изисква съфинансиране от стопаните при обучението им за сертифициране по стандарта GlobalG.A.P.