Регулации

Държавата ще контролира повече "Лукойл"

Калина Горанова 06 май 2020, 09:54

В сезона на коронавируса държавата реши да засили контрола над "Лукойл България", което ще донесе огромна и скъпа промяна за бизнеса на най-големия търговец на горива. Компанията ще трябва отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението. То започва от рафинерията в Бургас и завършва в София. Това на свой ред означава повече разходи за дружеството, 7 пъти по-големи обезпечения към държавата, повече измервателни уреди и по-сложна администрация. За държавата промяната би трябвало да значи по-голям контрол, който тя се опитва да наложи още от времето на Ваньо Танов, но досега липсваше политическа воля.

Сега според представители на пазара има политическо отслабване на позициите на "Лукойл", активизиране на прокуратурата и удобен момент промяната да бъде прокарана в парламента бързо заедно с измененията на текстовете около извънредното положение.

Новите изисквания за нефтопродуктопровода и базите за складиране са в ресорния Закон за акцизите и данъчните складове, но, странно, те са записани в преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето. Проектът му беше гласуван от Министерския съвет в понеделник и има за цел да регламентира някои ограничения и политики след края на извънредното положение на 13 май. Поправката "Лукойл" няма логично място там, като единственото обяснение е, че се бърза с приемането й.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK