Регулации

Онлайн здравеопазване и продажба на лекарства - начин за борба с COVID-19

Адв. Елена Тодорова 21 април 2020, 09:36

След избухването на епидемията става все по-трудно за пациентите да намерят адекватна медицинска помощ на място в лечебните заведения или да си купят лекарства. Карантината е важен инструмент за ограничаване разпространението на изключително заразния коронавирус. Точно сега телемедицината (или предоставянето на медицински услуги от разстояние, както и купуването на лекарства от разстояние) придобива особено важно значение, защото тя може да гарантира на пациентите достъп до медицински грижи и да засили чувството на солидарност в общността. Във времена на глобално екстремна ситуация за общественото здраве, каквито са днешните, традиционното здравеопазването може да заложи на възможността за дистанционни медицински прегледи, дистанционно предписване на лекарствени продукти (включително и на такива със зелена и жълта рецепта) и на доставки на лекарства по домовете, което е интересно и от ритейл гледна точка.

В ситуация на карантина здравеопазването може да се разгърне отвъд обичайния си инструментариум и да се възползва от съществуващите в световен план концепции за телемедицина. Така всеки пациент може да бъде насочен към подходящата за състоянието му медицинска грижа. Държавните администрации имат историческата възможност да облекчат поне временно ограниченията при използването на телемедицина (където такива съществуват), за да подпомогнат усилията на заетите с борбата срещу пандемията медицински работници.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK