Регулации

Производители на храни отново се оплакват от растящ натиск на търговските вериги

Мара Георгиева 18 декември 2019, 12:32

Проблемите с търговските вериги стоят нерешени. Нелоялните търговски практики са факт. Това заявиха на специална пресконференция представители на четири браншови съюза от хранителната индустрия. Тя беше организирана точно в сезона, когато текат годишните преговори на доставчиците с веригите.

Бавната промяна в цените

Цените на енергоносителите растат и ще растат. Увеличават се минималната работна заплата и цената на труда като цяло. Скачат цените на основните суровини, някои от които са борсови, както и транспортните разходи. "Себестойността расте, но в същото време липсват нормативно определени разумни срокове, в които търговските вериги трябва да приемат предложенията на производителите за промяна на цените. Тези предложения с месеци остават неразгледани от веригите, при това без гаранция, че изобщо ще бъдат приети. През този период българските доставчици продават под себестойност, а ако ценовото предложение бъде прието след 6 месеца например, то пак е неактуално. А търговецът може без проблем от днес за утре да намали по своя инициатива доставната цена на производителя", обясни Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK