Регулации

Търговците с горива ще получат нова отсрочка за подробните касовите бележки

Вера Денизова 20 септември 2019, 11:09

Срокът, в който търговците на дребно с горива трябва да започнат да издават касови бележки с покупна стойност (т.е. да започнат да показват брутния си марж), вероятно отново ще бъде удължен. Това става ясно от публикувана на сайта на Министерството на финансите справка за резултатите от обществените консултации по последните промени в печалната Наредба Н-18 (позната като наредбата за касовите апарати).

Повечето предложения на бизнеса не са одобрени. Едно от малкото получили зелена светлина, е удължаване на срока, в който софтуерът за управление на продажбите (СУПТО) може да се регистрира в НАП от производители или разпространители. Той става 1 януари 2020 г.

Без ефект за потребителя

Срокът, в който търговците на дребно с горива трябваше да направят нужните промени и да започнат да посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка, вече беше удължен с шест месеца до октомври 2019 г. От Българската петролна и газова асоциация обаче съобщиха, че са изпратили писмо до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер, в което посочват, че подобна информация представлява търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство. Според тях изискванията за посочване на "покупна стойност" на касовите бележки водят до нарушаване на конкуренцията и са заплаха за европейския общностен пазар.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK