Регулации

Какъв е приносът на Johnson & Johnson в опиоидната криза в САЩ

Пламена Кацарова 31 август 2019, 10:16

Съдът в Оклахома постанови, че Johnson & Johnson носи отговорност за участието си в подхранването на опиоидна криза в САЩ. Американската компания беше осъдена да плати 572 млн. долара обезщетение на щата Оклахома – решение, което ще обжалва. Размерът на компенсацията е разочароващ за щата, чиито прокурори бяха поискали такова в размер на 17 млрд. долара. Съдебното решение е първото от хилядите заведени дела срещу производители на лекарства, водещи до пристрастяване, и техни дистрибутори, съобщава Reuters.

В съдебния иск щатът Оклахома настоява, че години наред компанията е провеждала агресивна рекламна кампания, с която е преувеличила ефективността от болкоуспокоителните и е омаловажила риска от пристрастяване. Според съдия Тад Балкман щатът е доказал, че подвеждащият маркетинг на компанията е направил употребата на болкоуспокояващите Duragesic и Nucynta обществен проблем.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK