Регулации

Едва половината аптеки са въвели системата срещу фалшиви лекарства

Десислава Николова 12 август 2019, 11:01

Гратисният период от половин година, в който аптеките и търговците на едро с лекарства можеха да продават медикаменти, без да са въвели система за проверка за фалшифициране (т. нар. верификация), свърши. Ако обектите нямат скенер и свързан със системата компютър, с които да се уверят, че опаковката е оригинална, те ще подлежат на глоба от Изпълнителната агенция по лекарствата. Засега обаче парламентът не е гласувал размера на глобите за точно това нарушение, тъй като здравното министерство закъсня с проекта за промени в закона за лекарствата.

Той е на сайта му, но в раздела за новини и не е подаден за обществено обсъждане. Освен промени в лекарствения закон той съдържа 86 страници промени в още 15 здравни закона.

В същото време България е една от четирите европейски страни, които са изостанали с въвеждането на тази система. По закон преди продажбата на всеки медикамент фармацевтът трябва да сканира опаковката и да го отпише от системата за проследяване на лекарствата, която е общоевропейска. Дълго време фармацевтите твърдяха, че не искат да въвеждат системата, защото в България няма фалшиви лекарства. Оказа се обаче, че първото фалшифицирано лекарство в ЕС и то срещу рак беше засечено от системата точно с произход България преди два месеца.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK