Регулации

Министерството на финансите обнародва нова доза промени за касовите апарати

Вера Денизова 03 юли 2019, 10:03

Пускането на хартиен дневен отчет на касовия апарат и съхранението му на книга ще отпадне. От него така или иначе няма смисъл, след като НАП задължи фирмите да подават през фискалните си устройства информация за направените продажби на всеки 5 минути. Облекчението е част от промени в наредба Н–18, които вече са публикувани и в Държавен вестник.

Това е поредната редакция на нормативния акт, след като през есента на миналата година с него бяха въведени куп нови изисквания към бизнеса, а впоследствие се оказа, че част от тях трудно могат да се изпълнят на практика в определения срок. Основната причина наредбата "да се отвори" за нови изменения сега са бензиностанциите, за които срокът за промяна на фискалния софтуер ще се измести с месец до края на юли. За тези със сключен договор и одобрен график за промяна на фискалните устройства според новите изисквания, срокът се премества до края на септември.

Какво още

Министерството на финансите е одобрило и предложението да има процедура за регистриране на инциденти и допускане на работа в "авариен режим" от търговците с горива. Това ще става в случаи на нарушена дистанционна връзка с НАП за повече от 24 часа. С промените се допуска при определени условия този срок да се удължава след заповед на министъра на финансите. При бедствие и липса на връзка с НАП за повече едно денонощие бензиностанциите ще могат да продават горива, като издават касова бележка от кочан.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK