Регулации

Nutella-та вече е същата

Илин Станев 25 юни 2019, 10:41

Nutella е вече еднаква навсякъде в ЕС и производителите от италианската Ferrero са си взели бележка.

Накратко така може да се опише продължилата вече почти две години проверка за двойните стандарти в хранителните продукти, т.е. подозрението, че големите компании продават в Източна Европа стоки с по-ниско качество. Съвместният изследователски център (СИЦ – агенция, подчинена на Европейската комисия) е направил проверка на 128 продукта в 19 страни членки и намерил, че в едва 9% от тях има съществени разлики между съдържанието и опаковката – основното обвинение на страни като Словакия и Полша, които твърдяха, че техните потребители са третирани неравноправно.

Проверката започна след като през първо в Братислава, а после в Прага и Варшава заваляха обвинения, че продаваните на местните им пазари продукти се различават от аналозите си в Германия или Австрия. Например Ferrero беше заподозряна, че слага по-малко какао в източноевропейската Nutella, а Hipp - че продава бебешка храна, в която има по-малко зеленчуци, но за сметка на това с 15% повече ориз. В България по-късно БСП предложи закон, с който всички продукти, които се продават на местния пазар, трябва да са сертифицирани, че нямат разлики.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK