Регулации

КЗК наложи 2.6 млн. лева глоби за имитация на кафе Nova Brasilia

Мара Георгиева 12 февруари 2019, 11:04

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира две компании за имитация на опаковката на най-продаваното кафе в страната - Nova Brasilia. В случая наистина приликата е огромна. Любопитното е, че компания без история - "Агро фуудс България", се е опитала да копира пазарния лидер, а кафето е било произвеждано от друг познат в кафе сектора участник - производителя на Spetema "Балкам груп". Глобата за първата фирма е минимална - едва 40 хил. лв., заради липсата на данни, а за втората компания - почти 2.6 млн. лв.

Nova Brasilia от 1991 г.

Производството е образувано по искане на "Якобс Дау Егбертс БГ" и "Якобс Дау Егбертс ОПС БГ". Първото дружество отговаря за продажбата и маркетинга, а второто произвежда "Нова Бразилия" във фабриката си в Костинброд. В своето искане до комисията двете компании посочват, че кафето Nova Brasilia присъства на българския пазар от 1991 г., то е "широко известно, редовно купувано и неговата опаковка и външен вид са много добре познати на потребителите". Според данни на "Нилсън България" Nova Brasilia е марка №1 в България и по стойност, и по обем на продажби в сегмента мляно кафе в периода 2012-2017 г., като държи повече от 50% от количествата, продадени за този период.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK