Ще има изискване за минимално съдържание на месо в колбасите
Фотограф: Юлия Лазарова
Ако продуктът не отговаря на задължителния стандарт, той няма да има право да се нарича кренвирш или салам "Камчия" например.
Намеренията
Конкретното процентно съотношение ще бъде определено от експерти и ще е между 50-75% за месото. В своята техническа документация производителите ще трябва да опишат количеството на всички съставки, както и да предложат метод за анализ на съдържанието.
За млечните продукти и натуралните сокове има регулации на европейско ниво, месните обаче се подчиняват само на национално законодателство. Затова някои от европейските държави са въвели задължителни изисквания за леберкез (Германия) или наденица (Великобритания) например и техният опит ще бъде използван, посочиха от земеделското министерство.
Целият текст е тук