Регулации

Премиерът е против връщането на салоните за пушачи в заведенията

Десислава Николова 24 април 2018, 10:20

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е твърдо против връщането на разделението в заведенията на салони за пушачи и салони за непушачи. Идеята е на вицепремиера Валери Симеонов, но двамата не са я обсъждали нито лично, нито на коалиционен съвет. Това заяви Борисов след представянето на данните от традиционното изследване на дела на контрабандните цигари.

Без крайни мерки за рекламата на цигари

Борисов освен това обяви, че няма да се въвеждат крайни мерки в рекламата на цигари. Неправителствените организации настояват за забрана на рекламата на цигари в местата за продажба и за въвеждане на еднакви опаковки за всички цигари. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че ако се въвеждат подобни драстични мерки за вредни продукти, същото трябва да се случи и с алкохола.

Контрабандата обръща тренда

Данните за дела на незаконните цигари показват, че за първи път от второто тримесечие на 2014 г. делът на контрабандните цигари бележи ръст, стана ясно по време на представянето на последното проучване на петте компании от "Инициатива срещу незаконната търговия". През миналата година е имало три проучвания, като през третото тримесечие незаконните цигари достигнаха най-ниското ниво на потребление от началото на проучването през 2010 г. – 6%. През четвъртото тримесечие обаче има покачване и те вече са 6.6%. В същото време това число е с 1.2 процентни пункта по-ниско спрямо същия период на 2016 г., когато незаконното потребление беше 7.8% и с 0.4 процентни пункта по-ниско спрямо второ тримесечие на 2017 г., когато то беше 7%.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK