Регулации

Министерството на финансите готви нови мерки за касовите апарати

Лилия Игнатова 09 януари 2018, 11:07

Производителите на софтуер за управление на продажбите и фирмите, които ползват подобен продукт, ще трябва да декларират допълнителна информация за него пред данъчните. Това предвиждат промени в Наредбата за фискалните устройства, които предлага Министерството на финансите. Идеята е да се ограничи укриването на приходи от продажби. В мотивите от ведомството обясняват, че софтуерът позволява настройка, при която при приключване на продажба не се подава команда към фискалното устройството за отпечатване на фискален бон и така част от оборота остава в сивия сектор.
Промените засягат над 20.3 хил. търговски обекта, а очакванията на ведомството са, че те ще увеличат разходите предимно на ползващите ERP системи. В мотивите към проекта е записано, че вероятно част от производителите ще актуализират софтуера на клиентите си като част от абонамента им.

Какво се променя

НАП вече ще изисква информация за производителя на софтуера, модулите му и тяхната функционалност, както и каква е вградената защита срещу неоторизирана промяна или добавяне
на външни модули към софтуера. Това е само част от информацията, която производители, дистрибутори и клиенти на подобен тип продукти ще трябва да декларират пред данъчните. Информацията ще се подава онлайн, като освен това всеки производител и разпространител на подобен софтуер ще декларира пред НАП, че той отговаря на законовите изисквания. Приходната администрация ще поддържа публичен списък на декларираните софтуери.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK