Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Компания получи глоба за нелоялна конкуренция заради почистващ препарат

Автор: Капитал 09 август 2017

"Астра и ко" разпространява на пазара почистващи препарати с биоцидно действие без надлежно издадено разрешение за това

Фотограф: Георги Кожухаров

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на "Астра и ко" ООД в размер на 68 196 лв. Причината за това е, че компанията е нарушила забраната за нелоялна конкуренция, предава "Дневник". В хода на проучването по преписката, образувана по искане на "Арома козметикс", е установено, че "Астра и ко" разпространява на пазара почистващи препарати с биоцидно действие без надлежно издадено разрешение за това.

Също така дружеството не е спазило и изискванията за етикетирането на препаратите като биоциди. По този начин "Астра и ко" придобива по недобросъвестен начин конкурентно предимство спрямо другите предприятия, които разпространяват биоциди в съответствие с изискванията на закона и установения за това ред, става ясно от решението.

Санкцията е в размер на 0.2% от нетните приходи на компанията нарушител за 2016 г. Биоцидите са вещества, които се използват при растителна защита, но имат и други приложения, като чрез тях се противодейства на вредители. Употребата им обаче носи и рискове. Това е причината преди пускането на пазара на препарати, които ги съдържат, производителите да имат разрешение за това от Министерството на здравеопазването. Има и специфични изисквания за съдържанието на етикетите.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София