Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

След изборите КЗК спря да вижда горивния картел

Автор: Ралица Николова 30 март 2017

Твърденията за солидни писмени доказателства срещу веригите бяха пренебрегнати от регулатора

За втори път КЗК се провали в опита да открие и накаже картел на пазара на горива. Различното този път беше, че регулаторът нахлу в офисите на веригите и иззе имейл кореспонденции и файлове от компютрите. Там откри дебат на цени между конкуренти, обмяна на информация за продажби, уреждане на срещи между конкуренти. Те й послужиха смело да заяви, че има подозрения за картел. И веднага след изборите тихо да излезе с крайно решение, че нарушения няма. Изцяло пренебрегвайки откритата кореспонденция в мотивите за решението си.

Смели през октомври, послушни след вота

През октомври миналата година на шест от основните вериги бензиностанции - руската "Лукойл", австрийската OMV, холандско-британската Royal Dutch Shell, гръцката Eko, контролираната от Гриша Ганчев "Петрол" и руската "Газпром" (чрез "НИС Петрол") (на последната права от разследването подозренията за участие отпаднаха от "Ромпетрол България") беше предявено твърдение за съгласувани практики. Тогава КЗК говореше за убедителни писмени доказателства.

Дни след изборите тонът е изцяло примирен. Въпросните имейли са заличени почти напълно от решението. И фигурират само за сведение, без да се анализират в решението.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София