Регулации

БАБХ е спряла продажбата на над 22 тона плодове и зеленчуци

Регал 07 март 2016, 10:52

През изминалите почивни дни Българската агенция по безопасност на храните е спряла от внос общо над 22 тона плодове и зеленчуци с несъответствия при проверки на ГКПП Кулата.

Това са над 2.3 тона зеле, над 17 тона портокали, 2 тона ябълки и близо 1 тон краставици. Продукцията е била без етикети, с мръсни опаковки и не е отговаряла на изискванията за качество на пресните плодове и зеленчуци.

Агенцията започна масови проверки на влизащите от Гърция и Македония пресни плодове и зеленчуци с цел да се предотврати вносът на некачествена и негодна за консумация продукция. Съмненията са, че следствие на вдиганата блокада по границата с Гърция има опасност в страната да се търгува развалена стока с произход Гърция.

Проверките ще продължат до края на април. "За тях няма да има почивни дни, възможно е и нощно време да се провеждат. Имаме сигнали, че от борсата от Солун се товарят некачествени стоки и затова сме по-бдителни на "Кулата" и на "Илинден", обясни пред "Фокус" Антон Величков, заместник изпълнителен директор на агенцията..

Засилени проверки ще има и на борсата при село Кърналово до Петрич, ако някой все пак успее да премине през границата. Там също ще има внезапни проверки за качеството и произхода на продуктите. В района има доста местни търговци, които ходят в борсата в Солун и купуват по-нискокачествена стока, а след това се предлага на нашата борса в Кърналово, отбелязва зам. директорът на БАБХ.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK