Регистрация

Най-големите компании за облекло и текстил: Ръст в колекция "Инфлация"

Автор: Мара Георгиева, "Капитал" 24 септември 2023

През 2022 г. сумарните приходи на фирмите в топ 15 за сектора се увеличават с 26% и надхвърлят 1.3 млрд. лв.

Фотограф: Надежда Чипева

През 2022 г. сумарните приходи на 15-те най-големи компании за облекло и текстил растат с 26% и надхвърлят 1.31 млрд. лв. Само три дружества са с по-малки продажби от предходната година. Но четири продължават да работят на загуба, макар и намаляваща.

Накратко, в сектора има леко оживление след няколко слаби години. Но стои трайната тенденция браншът на облеклото и текстила тук да се смалява, основно заради поскъпването на труда. А пресният пример е една от големите фабрики за чорапи в Русе - израелската "Делта текстил", която затвори българското си производство и го премести в Турция. Миналата година затвори и старозагорският производител на прежди "Ембул инвестмънт".

Четете пълния текст на сайта на "Капитал"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Кауфланд": Реставрирани са две от фасадите на софийските Централни хали Търговската верига ще отвори магазина си в емблематичната сграда през април 2024 г.