Интервю | Защо поскъпнаха яйцата

Ивайло Гълъбов - председател на управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България и член на управителния съвет на Развъдната птицевъдна асоциация
- В условията на свободен и висококонкурентен пазар цената се формира от търсенето и предлагането. Пазарната цена и себестойността на яйцата много често нямат добра кореспонденция. В продължение на цялата 2021 г. например себестойността на първичните птицевъдни продукти, в това число и яйцата за консумация, беше много по-висока от пазарната цена. Птицевъдите стоически понесоха огромни загуби, както и другите животновъдни сектори в целия ЕС. Пазарните цени се задържаха ниски твърде дълго, защото туризмът и ресторантьорството още се съвземаха от ковид пандемията и търсенето беше много по-ниско от обичайното. Големите загуби накараха фермерите да забавят темпото. Птицевъдите в България имат ангажименти да не намаляват производството, според дългосрочни договори с държавен фонд "Земеделие", и това реално спаси местната индустрия от срив на производство. За съжаление, птичият грип нанесе големи поражения на фермите в ЕС и Обединеното кралство и това допълнително усложни обстановката. Една част от засегнатите от птичи грип птицеферми в България не са получили полагащите им се обезщетения, предвидени в европейския бюджет, и това не им позволи да възстановят бързо дейността си. Това са причините да се обърне трендът и днес търсенето на яйца е по-високо от предлагането, което доведе до поскъпването на яйцата за консумация в България и в целия ЕС с 67%.
Четете цялото интервю на сайта на "Капитал"