Регистрация

Братята - основатели на "Градус", се оттеглят от ръководството

Автор: Тодор Тодоров, Мара Георгиева - "Капитал" 07 ноември 2022

Холдингът ще се управлява от Ангел Ангелов и двама финансисти, като целта е по-публична и модерна компания

Ангел Ангелов
Фотограф: Цветелина Белутова

Основаната преди 30 години от братята Иван и Лука Ангелови група "Градус" излезе на борсата преди 4 години, а сега мениджмънтът се подмладява. Старозагорските братя, които са и най-големите акционери в дружеството, съответно с 20.68% и 40.77%, се оттеглят от съвета на директорите. Предложените нови имена са Ангел Ангелов (син на Иван Ангелов и собственик на 20.67% от акциите) и дългогодишният мениджър в инвестиционния посредник "Карол" Бистра Коцева, а поста си запазва досегашният независим член - финансистът Георги Бабев. От триото най-вероятно за изпълнителен директор ще бъде избран Ангелов. Освен това се създава нов консултативен съвет, основно с финансисти и професионалисти от групата, които ще предлагат всички важни оперативни решения.

Промяната се прави, за да се превърне "Градус" от семейна в истинска публична компания. Тя е с фокус птицевъдство, производство на фуражи и търговия, като работи и за износ, а консолидираните й приходи за миналата година са 172 млн. лв. На българския пазар на пилешко държи 27% дял в обем.

Четете целия текст на сайта на "Капитал"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Интервю | Аксиния Баева: Кражбите в магазините скачат за година с 20-30% Държавата бездейства, а бизнесът трупа загуби, казва зам.-председателят на Българската ритейл асоциация и изпълнителен директор на "Спорт депо", пред "Капитал"