Производители

Русенският шивашки бум

Мара Георгиева 15 октомври 2021, 09:00

Шивашкият бранш е сред отраслите, които определят облика на Русе и региона. Облекла на световни модни брандове, както и на добре познати на вътрешния пазар марки започват своя живот тук. Традиции, добре подготвени кадри, модерно оборудване, гъвкавост са сред факторите, които предопределят избора на чуждестранните възложители на поръчки за русенски фирми.
Пандемичната 2020 поставя на изпитание дружествата в сектора. Локдаун, затворени хора и магазини, запаси от дрехи, огромни количества на склад, отложени продажби на колекции, забавени плащания и дори фалити по веригата са само част от проблемите, с които се сблъскват шивашките компании не само в Русе. Бизнесът обаче бързо се пренастрои от облекла към маски за многократна употреба.
Класацията на топ 10 на най-големите русенски фирми в сектора показва, че шест от дружествата отчитат спад на приходите през 2020 г. Само една шивашка компания е работила на загуба, а четири отчитат по-малка печалба спрямо 2019. Четири предприятия са увеличили броя на заетите през 2020 г.

Целият текст и класацията са на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK