Когато биотехнологиите срещнаха водораслите
Фотограф: Цветелина Белутова
"Зелени в ДНК-то." Това казва за бизнеса, който управлява, Ивайло Стоев. Зеленото идва по няколко линии, но най-наситените му нюанси са заради основния продукт - водораслите спирулина, с чиято култивация се занимава компанията на Стоев "Алгае България". Освен че оперира в много силно специализирана ниша, фирмата е от редките не само за Стара Загора, но и за България, примери за стартъпи, които работят в сферата на биотехнологиите. Тя започва да отглежда спирулината след дълги изследвания и множество тестове, чиято цел е да бъдат създадени устойчиви условия за култивация.
"Аглае България" развива своя бизнес модел, стъпвайки на иновативността от самото си създаване. Добавената стойност под формата на по-добро здраве за клиентите е основна цел, а екологичността на производството - задължителна. Спирулината всъщност е известна като храната на столетниците. Тя има високо съдържание на полезни вещества, заради което е категоризирана като суперхрана.
Целият текст е тук