Производители

Красимир Кумчев: Земеделието се нуждае от кредит за доставчиците

Ана Стоянова 20 март 2020, 10:10

За да гарантира производството на храни през 2020 г. и да се застрахова срещу продоволствена криза, правителството трябва да осигури кредитиране на вносителите на консумативи за земеделието - семена, фуражи, торове, препарати за растителна защита, поливна техника и др. Това коментира пред "Капитал" Красимир Кумчев, аграрен консултант и производител на салати, череши, сливи и ябълки върху 900 дка. "В извънредна ситуация като сегашната е необходимо министерството на земеделието да мисли няколко хода напред и да предвижда и лошите сценарии", настоя той.

Веригата на доставки е с нарушен ритъм

Сега, когато транспортните коридори са само леко разклатени, веригата на доставки от време на време излиза от ритъм. Отиваш за торове, казват "чакаме доставка" след два дни. Отиваш за маркучи за напояване, казват "чакаме доставка" след седмица. Макар и със забавяне, това върши работа. Но, ако границите се затворят или възникне друг проблем - и това е лошият сценарий, може да се стигне до продоволствена криза, казва фермерът и уточнява, че обръща внимание на това не за да плаши хората, а за да подтикне Министерството на земеделието да вземе адекватни мерки.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK