С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Иван Иванов: Магистърът с лудогорска ферма

Автор: Мара Георгиева 08 февруари 2020

Управителят на семейната земеделска компания "Агротайм" пред "Капитал"

Фотограф: Цветелина Белутова

Управлявате семейната агрофирма. Защо се върнахте в България след бакалавър и две магистратури в чужбина, имахте ли друг професионален избор?

- Въпросът за избора е стоял не само при мен, но и пред моя баща. Върнах се заради семейството, не заради бизнеса, защото и в чужбина можех да имам достатъчно добро кариерно развитие. Когато завърших в Шотландия, моят научен ръководител ми предложи да направя докторантура по биохимия, тъй като работех известно време в лаборатория, в която изследвахме протеини от растителни източници. И бях пред избор дали да се върна в България, дали да продължа бизнес образованието си, или да направя докторантура. След Шотландия ме приеха магистратура по мениджмънт в Лондон, поех по този път и след това се върнах в България. Не съжалявам за избора, защото пътят, който извървях, беше доста драматичен. Много членове на семейството ми починаха в период от три години и ако всичко това се случваше, докато аз работя в чужбина, щях да имам усещането, че съм взел грешното решение. Когато моят баща завършва своето образование в Техническия университет в София, започва работа като програмист в зората на компютърните науки в един от тогавашните изчислителни центрове в столицата. Това са първите години на 90-те и целият им курс решава да напише писмо до австралийското правителство и до канадското правителство, в което заявява, че искат да емигрират. Канадското правителство не отговаря, но австралийското отговаря, че приема този цял курс от млади образовани готови кадри. Половината от курса заминава и, доколкото имам информация, единият от състудентите на баща ми например е ръководител на IT отдела на австралийското министерство на вътрешните работи. Дядо ми беше изключително властен човек, силно непримирим и доста борбен. Той убедил баща ми да остане. Най-вероятно от родителска гледна точка не си е представял детето му да отиде на другия край на света. Казал му: "Остани тук, ще се променят нещата, ще започнем бизнес." Така в края на 1991 г. основават "Агротайм" и в началото на 1992 г. компанията започва да функционира.

Цялото интервю е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Пазар за над 150 милиона лева Продажбите на храни за домашни любимци са с двуцифрен ръст през последните години
Алекс Брату: Планираме да имаме 50 магазина на JYSK в България Мениджърът на датската мебелна верига за Румъния и България пред "Капитал"