Производители

"Айляк" пусна бира с лактобацилус булгарикус

Мара Георгиева 14 януари 2020, 11:32

Бира с пробиотици. Съчетанието е възможно и успешно, твърдят серийният предприемач Кирил Петков и Георги Христов - създател на занаятчийската (крафт) бира "Айляк". От месец на пазара е тяхната съвместна разработка - "Айляк" с добавени бактерии лактобацилус булгарикус.

С червен цвят

Бирата е създадена в Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет "Св. Кл. Охридски". "Използвахме един от хилядите щамове на лактобацилус булгарикус, култивиран върху домат. На това се дължи червеният цвят на "Айляк", обясниха за "Капитал" Петков и Христов.

"Това е здравословна бира с живи бактерии, уникална и по цвят, и по вкус, и по произход. Съчетанието може да е странно за някого, но е добър шанс бирата да бъде промотирана като местен продукт с добавена стойност", коментира Георги Христов.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK