Гергана Кабаиванова: Нашата цел е да помогнем за минимизиране на сивия пазар за местни храни
Фотограф: Велко Ангелов
Инж. Гергана Кабаиванова е основател и управител на фондация LocalFood.bg - Пловдив. Организацията е инкубатор на малки бизнес инициативи и национална мрежа на микропредприятия за местни, фермерски и занаятчийски храни, като ги подкрепя да стигнат до пазара и да се развиват устойчиво. През 2009 г. създава и управлява първия биомагазин в Пловдив, а през 2013 г. инициира първия в страната фермерски пазар. От началото на 2019 г. ръководи и програма "Пендара", по която е създадена академия за обучение на начинаещи производители на фермерски храни и се провеждат политики за изсветляване на сектора.
Как се променя броят на производителите - участници във фермерските пазари, какъв е интересът, колко са действащите фермерски пазари в страната?
- Нека да си припомним, че фермерските пазари в големите градове възникнаха през 2012-2013 г. по инициатива на гражданското общество, което търсеше алтернатива за доставки на натурални и качествени храни директно от производителите. Началото им беше поставено с много ентусиазъм и енергия от страна на градските общности. Това доведе до силен потребителски интерес, дори, бих казала, бум, който все още многократно изпреварва предлагането на такива храни. Този интерес се пренесе и в ресторантите, където наблюдаваме тенденцията все повече от тях да се ангажират с възраждане на българските вкусове и кулинарни традиции. Така броят и качеството на производителите като устойчив бизнес постепенно се повишиха и се повишават, възникнаха редица нови марки на фермерски и занаятчийски храни.
Цялото интервю е тук