Производители

Novartis получи одобрение за най-скъпото лекарство в света

Пламена Кацарова 28 май 2019, 12:49

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарство, което ще се превърне в най-скъпия медикамент на пазара, съобщава Financial Times. Производителят Novaris ще продава генната терапия Zolgensma, която се прилага еднократно и третира спинална мускулна атрофия, на цена от 2.1 млн. долара. Цената на лекарството, обявена от фармацевтичната компания веднага след решението на FDA, е повече от два пъти по-скъпа от тази на втория най-скъп медикамент в света – Luxternа, който е разработван от наскоро придобитата от Roche Spark Therapeutics и струва 850 хил. долара.

Принципът на действие

Медикаментът Zolgensma е революционно лечение за наследствено невромускулно заболяване, което причинява загуба на мускулна функция и води до смърт в ранна детска възраст. Терапията "поправя" гените, за да може да бъде произведен липсващ протеин. Генната терапия обещава шанс за лечение на заболяването, чието диагностициране досега означаваше смъртна присъда, но цените на първите одобрени лекарства пораждат безпокойство дали правителства и здравни застрахователи, които опитват да контролират здравните разходи, могат да си ги позволят.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK