Регистрация

Opel може да изтегли 100 хил. автомобила заради разследване за вредни емисии

Автор: Капитал 16 октомври 2018

Германският регулатор откри отново софтуер, който може да променя данните на колите

Германското министерство на транспорта ще поиска Opel да изтегли 100 хил. автомобила заради разследване за вредни емисии. В понеделник властите обискираха офиси на компанията.

Трайна тенденция

Германската служба за контрол на превозните средства KBA е открила още през 2015 г. четири софтуерни програми, които могат да променят данните за отделени вредни емисии, и е наредила на Opel да ги премахне от автомобилите си, се казва в съобщението на министерството, цитирано от Reuters.

"След като пето софтуерно устройство беше открито в началото на 2018 г., което според КВА е незаконно, сега се провежда официално разследване с цел налагане на задължително изтегляне за моделите Cascada, Insignia и Zafira", се казва в изявлението.

От Opel, които бяха купени през миналата година от френския автомобилен гигант PSA, заявиха, че сътрудничат на властите, но не могат да коментират подробности от разследването.
Според транспортното министерство автомобилният производител се е забавил с действията си по повод разследването, а регулаторът KBA е съобщил на прокуратурата във Франкфурт за откритото софтуерното устройство още през април. От ведомството уточняват, че официалното изтегляне на засегнатите близо 100 хил. коли ще стане скоро.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души