Производители

"Активни потребители": В много от козунаците няма мляко и яйца

Мара Георгиева 03 април 2018, 11:30

Индустриално произведените козунаци изобилстват от Е-номера и заместители. В тях липсват синтетични багрила, но на практика те драматично се отдалечават от оригиналните традиционни продукти. Качеството на храните като цяло се влошава и това е задълбочаваща се тенденция. Това са обобщените изводи от проучване на "Активни потребители" върху състава на 16 марки индустриално произведени козунаци.

Продуктите са закупени през март т.г. от търговски вериги и от Женския пазар в София. Неправителствената организация е анализирала информацията в съдържанието на етикетите, т.е. данни, които са предоставени от производителите и търговците. Отделно от това от "Активни потребители" са направили лабораторно тестване за съдържание на жълти синтетични багрила.

Със заместители и Е-та

От 16 марки козунаци при една ("Козунак със стафиди", произведено за "Кауфланд България" ЕООД) напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, показва проучването. Това е нарушение на националното и европейското законодателство, припомнят от организацията.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK