Производители

"Градус" излиза на фондовата борса

Гергана Михайлова 09 февруари 2018, 10:09

Инвеститорът на БФБ оцелява на незавидна диета: в менюто му се ротират няколко десетки компании, повечето от които със символичен обем акции в търговия. Това мъчно докарва приличен доход и затова гладът за емитенти винаги е бил спътник във вземането на решения, водещ понякога до изблици на всеядност. При гледката на такава полупразна чиния задаващото се към пазара тази пролет IPO изглежда като едно пиршество за изгладнялата аудитория: пред листване е голям фамилен бизнес, лидер в своя бранш, с амбиции да расте до ранга на световните му аналози. Компанията на братята Лука и Иван Ангелови "Градус" не просто ще отиде на борсата, но ще се пробва да набере от инвеститорите повече от 100 млн. лв. капитал, което се е случвало само веднъж в историята на БФБ. Това ще бъде първият тест за апетита и реалните възможности на българския пазар след кризата. Ще даде и ориентир на други компании, които може да очакват подобен импулс или удобен момент за листване.

Една птичка на борсата

Публичното предлагане на акции на "Градус" е планирано за пролетта на тази година, като до февруари - март ще има готов проспект, внесен за одобрение в Комисията за финансов надзор (КФН). Предвид заявката на регулатора да помага за развитието на капиталовия пазар с експедитивна работа, очакванията са, че оттам отговорът ще дойде без забавяне и предлагането ще може да се насрочи за месец май. Инвестиционният посредник, който работи по процедурата, е Първа финансово-брокерска къща (ПФБК), която е сред големите и опитните на пазара.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK