Какво съдържат индустриалните "руска салата" и салата "Снежанка"
Фотограф: Юлия Лазарова
От "Активни потребители" се анализирали състава на индустриално приготвени и пакетирани салати, но без да правят лабораторни анализи. Цялата обобщена информация е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали, уточняват от асоциацията.
Руска салата
При всички 13 изследвани марки "руска салата" липсват варените яйца, които са заменени с технологични добавки, направени от яйца, като термостабилен жълтък например, показва проучването на "Активни потребители". Във всяка марка има минимум пет и максимум девет добавени източника на въглехидрати. Без изключение в изследваните продукти присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар), отчитат от асоциацията.
Целият текст и таблиците са тук