Производители

Какво съдържат индустриалните "руска салата" и салата "Снежанка"

Мара Георгиева 22 декември 2017, 12:32

Само три от 14 индустриални салати "Снежанка" съдържат кисело мляко, а в заводските "руски салати" има поне по три консерванта. Това показва проучване на неправителствената организация "Активни потребители", в което са включени 13 марки руска салата и 14 "Снежанка", закупени от четири търговски вериги през декември 2017 г.

От "Активни потребители" се анализирали състава на индустриално приготвени и пакетирани салати, но без да правят лабораторни анализи. Цялата обобщена информация е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали, уточняват от асоциацията.

Руска салата

При всички 13 изследвани марки "руска салата" липсват варените яйца, които са заменени с технологични добавки, направени от яйца, като термостабилен жълтък например, показва проучването на "Активни потребители". Във всяка марка има минимум пет и максимум девет добавени източника на въглехидрати. Без изключение в изследваните продукти присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар), отчитат от асоциацията.

Целият текст и таблиците са тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK