С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Полската Maspex купува и минералната вода "Велинград"

Автор: Мара Георгиева, Мария Иванова 13 декември 2017

Компанията е собственик на соковете Queen's в България

Полският собственик на соковете Queens – Grupa Maspex, разширява бизнеса си в България, като придобива местната компания "Акварекс-В", която бутилира минералната вода "Велинград". Сделката е през дъщерното дружество "Тимбарк България", което купува 99.84% от "Акварекс-В" срещу неоповестена сума. Продавач е компанията "Столарски и синове", която е еднолична собственост на председателя на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски, чието семейство притежава автобусната компания "Карат-С".

Продажбата на "Акварекс-В" е поредната сделка в сектора на безалкохолните напитки, приключена тази година. В началото на 2017 г. белгийската група Spadel плати 120 млн. евро на американския инвестиционен фонд Advent за бутилиращата компания "Девин" в една от знаковите за годината покупки. През юли пък чешката Karlovarské minerální vody (KMV) финализира придобиването на бутилиращата компания на Pepsi в България – "Куадрант бевъриджис", чиято цена също не беше оповестена.

Новият полски собственик на "Акварекс-В" беше един от кандидатите за "Девин". Очевидно, след като съревнованието беше спечелено от Spadel, от Maspex са потърсили и други възможности за придобивания във водния сектор в България.

"В България сме активни участници на пазара от 1998 г. За този период изградихме силни позиции в сегмента на соковете, нектарите и безалкохолните напитки. Новата инвестиция в категорията на водите ще допълни перфектно продуктовото ни портфолио", коментира за "Капитал" председателят на борда на директорите и съсобственик на Maspex Кшищоф Грабовски. По думите му с новата придобивка групата ще има възможност да се превърне в един от най-важните играчи при бързооборотните потребителски стоки на българския пазар.

Обектът на сделката

"Акварекс-В" е регистрирана през 1995 г. Година по-късно дружеството закупува недвижими имоти извън охранителната зона на минералния извор във Велинград, а през 1998 г. завършва изграждането на фабрика за бутилиране на натурална минерална вода. Тя е разположена на около три километра от центъра на Велинград и е с площ 6 390 кв.м, от които една трета са заети с производствени и административни сгради.

Целият текст е тук

Събития
Retail in detail 2018

Retail in detail 2018

Transforming Retail Together. How to Adapt to the New Frontiers

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София