Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Производителите на генерични лекарства изпитват трудности

Автор: Добромир Лазаров 22 август 2017

Финансовите резултати на компаниите за второто тримесечие изтриха голяма част от пазарната им капитализация

Фотограф: Надежда Чипева

Незадоволителното представяне на фармацевтичните компании, произвеждащи генерични лекарства, през второто тримесечие изтри милиарди от пазарната капитализация на много от големите компании в сектора, съобщава Financial Times. Основни потърпевши са израелската Teva Pharmaceutical (собственик в България на два фармацевтични завода) и холандската Mylan.

Индустрията е застрашена

Доверието, че генеричните производители ще успеят да възстановя високите си маржове на печалба, обаче не е особено високо, след като част от акционерите в Teva Pharmaceutical и Mylan продадоха дяловете си. "Това е индустрия, която е поддържала маржове на печалба от около 30% за продължителен период от време с тенденция за подобрения всяка година", обяснява Джейми Рубин, анализатор в Goldman Sachs. "Сега обаче навлизаме в период, в който се наблюдава свиване на маржовете.", добавя той. Големите въпроси, които "тормозят инвеститорите", според Рубин са доколко могат да се свият печалбите на компаниите и възможно ли е да се възстановят предишните маржове, а прогнозите за това очевидно са песимистични.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София