Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Собственикът на Zara с 10% ръст на печалбата през 2016 г.

Автор: Йоан Запрянов 16 март 2017

Продажбите на Inditex са нараснали с 12%, трендът трябва да се задържи и през тази година

Испанската компания Inditex, производител на популярните брандове дрехи Zara, Pull&Bear и Massimo Dutti, е имала успешна 2016 г. - печалбата е нараснала с 10%, а приходите - с 12%, съобщава Financial Times.

Очаквани резултати

Печалбата през миналата година е достигнала 3.16 млрд. евро. Бизнес моделът на фирмата, известен като "бърза мода", в момента се представя на добро ниво. Inditex, която е представена и в България, продължава да бъде най-големият търговец на дрехи в света. Общите продажби са се вдигнали с 12% до 23.3 млрд. евро. В отчета на компанията няма данни за българския бизнес, а тук тя оперира с шест дружества, които още не са публикували резултатите си. По данни от регистъра КАПИ за 2015 г. общите приходи на "Зара България", "Оишо", "Масимо Дути", "Пул енд Беър", "Бершка" и "Страдивариус" са 91.1 млн. лв., които са направени в 33 магазина.

Приходите и печалбата на испанската група не са изненадващи и съвпадат с очакваното от анализаторите увеличение. Годишната печалба във вече съществуващите магазини се е вдигнала с 10%, като този растеж през 2015 г. е бил с 1.5 пр. пункта по-нисък.

Още по темата тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София