Производители

Министър Десислава Танева: България отчита ръст в хранително-вкусовата промишленост

Регал 09 ноември 2016, 16:48

"България отчита ръст в хранително-вкусовата промишленост. За първите осем месеца на тази година в сравнение с 2015 г. при преработката на сурово мляко ръстът е 6,4%, а при производството на млечни продукти е около 1%. При месата и месните продукти ръстът е с близо 1,5%, с 7,6 % е растежът при производството на вино спрямо същия период на миналата година". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на международните специализирани изложби "Месомания", "Светът на млякото", "Булпек", Салон на виното и "Интерфуд & Дринк", цитирана от пресцентъра на министерството.

Танева изрази надежда, че тази тенденция ще се запази както до края на годината, така и за следващия период. "За 2017 г. Министерство на земеделието и храните ще осигури на хранителната индустрия възможност за представяне на най-популярните изложения в чужбина", каза още министър Танева. По думите й българското производство задоволява по-голямата част от местното потребление. "С най-висок процент е хлябът – над 97 %, при млечните продукти - над 90%, при вината производството, което задоволява местното търсене е над 95%", посочи министърът. Тя допълни, че при месата с най-висок процент е производство на агнешко месо – около 91%, при телешкото месо – 66%.

Десислава Танева съобщи, че в първата половина на 2017 г. се планира отваряне на втория прием по мярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" с целия остатъчен бюджет - 150 млн. евро. "От утре министерството ще стартира диалог с неправителствения сектор в преработвателната индустрия за това какви промени да бъдат направени в правилата за прилагане на мярката. Тя уточни, че към момента по първия прием на същата мярка има одобрени и сключени 133 договора на обща стойност 177 млн. лв., като остава сключването на още 30 договора.

Министър Танева подчерта, че България произвежда едни от най-добрите и качествени храни, които могат да намират все по-добър пазар. Тя обясни, че в подкрепа на износа на родна продукция функционира специално звено в МЗХ, съвместно с експерти от Национална агенция по приходите, Държавна агенция "Митници" и Българската агенция по безопасност на храните. Целта на звеното е да подкрепи административно бизнеса.

Министър Танева информира още, че до края на месец декември се планира изплащането на базовата ставка по Схемата за единно плащане на площ в размер на около 600 млн. лв.

По време на изложбите над 420 производители, дистрибутори, търговци от България и други държави ще представят качествени храни, напитки и суровини, както и постижения на хранително-вкусовата индустрия. Международните изложения ще продължат до 12 ноември.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK