Регистрация

Продажбите на Nestle са нараснали само с 0.1% през първото тримесечие

Автор: Капитал Daily 14 април 2016
Органичният растеж, който изключва валутните ефекти, продажбата и придобиването на активи, се е забавил до 3.9% спрямо 4.4% преди година.

Фотограф: Reuters

Най-големият производител на пакетирани храни в света - Nestle, отчита само минимален ръст на продажбите през първото тримесечие, но остава ангажиран с поставените цели за цялата година. За трите месеца до март стойността на продажбите на швейцарската компания е нараснала до 20.93 млрд. франка (21.64 млрд. долара) спрямо 20.92 млрд. франка за същия период на миналата година. Средната прогноза на анализаторите беше за повишение до 21.11 млрд. франка, отбелязва Wall Street Journal.

Органичният растеж, който изключва валутните ефекти, продажбата и придобиването на активи, се е забавил до 3.9% спрямо 4.4% преди година. Резултатът по този показател обаче е по-добър от прогнозираните нива от 3.6%. Повишанието идва основно от обема на продажбите, а не от ръст на цените. Nestle неуспява да повиши цените на продуктите си предвид слабото потребителско търсене и дефлацията в много от пазарите й. Компанията, която развива бизнес в България и в чието портфолио се включват продукти като KitKat и Nescafe, не представя данни за печалбата си в тримесечните отчети.

Подобно на основните си конкуренти растежът на Nestle се забавя и поради фактори като повишаващите се изисквания на клиентите в нововъзникващите пазари, най-вече Китай. Компанията все пак отчита, че успява да разшири пазарния си дял при повечето продуктови категории и марки. "Както и очаквахме, през първото тримесечие продължи позитивната тенденция при реалния вътрешен растеж на фона на по-ниски цени", се заявява в отчета на компанията.

Nestle се представя най-добре на пазарите в Азия, Океания и Африка, където ръстът на продажбите се е ускорил до 2.1% спрямо 0.5% за същото тримесечие на миналата година. Сред отделните бизнеси най-добри резултати отчита този с напитки, който включва основно кафе. Благодарение на засилените рекламни кампании и промоции продажбите в този сектор са нараснали с 6.3%.

Още на capital.bg

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души