Производители

Производителят на билкови чайове "Биопрограма" изгражда цех за етерични масла

Капитал Daily 01 март 2016, 10:24

Производителят на билкови чайове "Биопрограма" започва изграждането на цех за етерични масла в карловското село Богдан. Проектът е на стойност около 1.5 млн. лв. и ще добави нова мощност към производствената база на предприятието там. Това ще бъде втората дестилерия за компанията. Първата се намира в село Змеица до Доспат и е изградена от дружеството "Екопрограма", в което "Биопрограма" държи половината от дяловете.

Инвеститорът вече има билкозаготвителен пункт и склад за лечебни растения в Богдан, където се събират и преработват билки. Новата инсталация ще бъде разположена на същото място и на практика ще разшири дейността на предприятието. В цеха ще има три производствени линии – за топло извличане, за студено пресоване и за нарязване на билките. В него ще се преработват медицински и ароматни култури като роза, лавандула, хвойна, маточина, шипка, бял трън, резене и кориандър. "Това ще бъде средна по големина инсталация за извличане на етерични масла", обясни изпълнителният директор на компанията Десислав Дионисиев. Капацитетът за производство ще бъде между 1 и 216 кг масло на денонощие в зависимост от суровината. Етеричните масла се предвижда да се използват в парфюмерийната, козметичната и хранителната промишленост.

"Биопрограма" е създадена през 1992 г., като започва производство в село Доброславци (Софийско). Постепенно разширява дейността си там, а след това добавя нови цехове в няколко села, така че да има равномерно присъствие в цялата страна. Днес компанията има 10 бази и освен с линии за рязане и преработка на билки разполага също с инсталации за стерилизация и производство на билково брашно, както и с лаборатория за клетъчно размножаване, която се намира в село Дебнево до Троян. "Постепенно навлизаме и в земеделието, като култивираме билки за преработка", каза Дионисиев. Дружеството също има мажоритарен дял в производителя на машини за билки "Биоиндъстри" и така снабдява с оборудване не само собствените си цехове, но и други фирми. Извън страната "Биопрограма" има дъщерна фирма в Полша и фабрика в Албания, а в близките планове влиза и производствена мощност в САЩ, които са един от основните пазари на компанията. Като цяло около 60% от продукцията са за износ.

Още на capital.bg

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK