С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Пандемията отне 20% от българския износ през април

Автор: Лилия Игнатова 12 юни 2020

Продажбите на машини, електротехника и авточасти в държави извън ЕС намаляват с 30% на годишна база

Фотограф: Анелия Николова

Първият пълен месец с ограничителни мерки показва драстичен спад на продажбите на български стоки в чужбина. Понижението е с 19.5%, или 912 млн. лв. на годишна база през април. Ударът идва както от ЕС (-20.1%), така и от трети страни (-18.4%). Така общата стойност на износа от началото на годината достига 18 млрд. лв. при 18.9 година по-рано.

Спадът на вноса в България е още по-голям - с 30.8% до 3.77 млрд. лв. през април спрямо същия период на миналата година. Причината - по-евтиният импорт на сурови нефтени масла заради по-ниските котировки на петрола, но също така и спад на количествата. Така през януари - април общата сума на внесените в страната стоки пада до малко над 19.3 млрд. лв. при 21.2 млрд. по същото време 2019 г.

Целият текст е на сайта на "Капитал"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Топ 10 на фармацевтичните корпорации в България Фармацевтичният пазар отбеляза ръст над 7% през изминалата година
"Лидл България" и ЕБВР ще финансират добри практики на земеделски производители Не се изисква съфинансиране от стопаните при обучението им за сертифициране по стандарта GlobalG.A.P.