Пазари

Свинското: скъпо и дефицитно

Деница, Ватева, Мара Георгиева 28 януари 2020, 10:10

Любимото и второто най-купувано от българите месо - свинското, днес е в своя ценови пик от шест години насам. Само за година цените излетяха с над 30%, което при внос и местно производство за поне 600 млн. лв. значи десетки милиони по-високи разходи и за производителите на колбаси, и естествено за потребителите. И промяна поне тази година не се очаква.

Причината е ясна: африканската чума заля Китай, най-големият производител и консуматор на свинско месо, това създаде световен дефицит и цените се изстреляха. Кризата зарази цялата верига от производството на фуражи до търговията на дребно при свинското и колбасите, но пък на места съживява алтернативни индустрии, като например производството на птиче месо.

Проблемът пряко засегна България, която внася около 2/3 от свинското месо, отиващо основно в преработвателната индустрия, и фабрики усетиха недостиг. А вътрешната криза с африканската чума унищожи за половин година 1/3 от българското производство. Ударът от болестта е толкова дълбок, че представители на бранша смятат, че стабилизирането на сектора ще отнеме години.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK