Регистрация

Цената на свинското месо в България достигна двeгодишен връх

Автор: Деница Ватева 07 ноември 2019

Тежката криза с африканската чума в Азия повлече нагоре и международните цени на пилешкото и говеждото

Фотограф: Юлия Лазарова

Към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх, превръщайки го в четвъртото най-скъпо в ЕС. Общото увеличение на годишна база е с около 14%. Това се вижда от данните в агростатистиката на Европейската комисия (ЕК) на фона на разпространението на африканска чума по свинете, която само за два месеца през лятото успя да унищожи над 20% от промишленото производство в България.

Но извън последиците от чумата вътре в страната разпространението й в международен план също се усеща ценово. Тежката ситуация със заболяването в Китай - най-големият производител и консуматор на свинско в света, доведе до по-засилен внос от ЕС и ръст на цените. Нещо повече - очаква се кризата да се усеща и през следващата година на глобално ниво, отразявайки се не само на пазара на свинско, но и на пилешко и говеждо месо.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души