Пазари

Пазарът на брашно – лек спад на продажбите, ръст на износа

Ася Мандаджиева 12 ноември 2018, 10:10

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Регал 500". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Категорията "Брашно и грис" може да се определи като стабилна, като се има предвид, че тенденциите от миналата година се повтарят и сега. Приходите от продажби нарастват на годишна база с 3.47% (до 287 млн. лева) през 2017 г. и това е съвсем леко ускорение спрямо 2016 г., когато ръстът им е 1.2%.

Два сегмента формират 97% от оборота в категорията. С най-голям дял (около 70%) са пшеничното и пшенично-ръженото брашно. През миналата година продажбите на компаниите, които оперират на този пазар, падат с 5%, точно колкото и през 2016 г. За поредна година производителите от другия по-голям сегмент - на смеси и тесто за приготвяне на хлебни, сладкарски и бисквитени продукти, отчитат ръст, като тенденцията е възходяща - продажбите се увеличават с 39% през 2017 г.

Целият текст, таблиците и графиките са тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK