С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Топ 3 на компаниите за кафе държи 91% от пазара в стойност

Автор: Мара Георгиева 02 ноември 2018

Общите приходи от продажби продължават да растат

Shutterstock

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Регал 500". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Ръстът при производителите на кафе продължава и през 2017 г., показват данните за топ 10 на най-големите компании в сектора, които произвеждат в страната. Класацията не отчита продажбите на Nestle, Lavazza, Tchibo, Kimbo, тъй като количествата кафе на тези дружества се внасят изцяло, а не се пекат и пакетират в България.

Продажбите на кафе на цялата група производители, която включва 21 фирми (с една повече от 2016), растат с почти 21% в стойност. Сумарните приходи на дружествата в топ 10 нарастват с 22.3% през 2017 спрямо предходната година. Фирмите в топ 10 държат 98% от пазара в стойност.

Топ 3

Класацията в топ 3 е без промяна спрямо 2016 г., първите три фирми - "Якобс Дау Егбертс ОПС БГ", "Балкам груп" и "Бианчи кафе", имат общо 91% пазарен дял в стойност.

Целият текст заедно с таблиците е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София