С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Производството на вино слезе на 60-годишно дъно

Автор: Капитал 02 май 2018

Reuters

Световното производство на вино през миналата година е слязло на най-ниското ниво от 60 години. Основната причина е лошото време в Европейския съюз, което се отрази на реколтата, съобщи Международната организация на лозарите и производителите на вино (OIV).

Спрямо предходната 2016 г. глобалното понижение е с 8.6% до 250 милиона хектолитра, допълва базираната в Париж организация. Това е и най-слабият показател от 1957 г., когато са били произведени 173.8 милиона хектолитра. (От един хектолитър, т.е. 100 литра, се произвеждат стандартни 133 бутилки от 750 мл.)

Най-сериозен е спадът в ЕС - средно 14.6%, но в три от големите производители на вино този показател е с още по-драматично намаление. В Италия производството е било със 17% по-малко (42.5 млн. хектолитра), във Франция - с 19% по-малко (36.7 млн. хектолитра), а в Испания - с 20% по-малко (32.1 млн. хектолитра). Френското правителство обяви миналата година, че повечето райони за добив на грозде и производство на вино, включително Бордо и Шампан, са били ударени от пролетни слани, суша и бури, довели до рекордно ниски резултати. Трите страни остават световни лидери - заедно контролират 54.6% от обема и 58.2% от стойността на глобалната търговия.

Целият текст можете да прочетете тук.

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София