Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Търсенето на шоколад в Азия се повишава

Автор: Капитал 05 октомври 2017

Растежът през следващата година ще бъде двойно по-голям от средния за света

Фотограф: Цветелина Белутова

Търсенето на шоколад в Азия ще се повиши с 3 до 4% през следващата година, пише Financial Times. Този растеж ще бъде двойно по-голям от средното за света, където ръстът ще бъде от около 2%, сочат данните на най-големите производители на какао. "Търсенето в Азия върви нагоре и ще продължи да върви нагоре", коментира Харолд Поелма, президент на какаовото и шоколадово звено на Cargill. "Освен ако не излезе нещо непредвидено, ще имаме наистина сериозен растеж през тази година."

През септември цените на какаото отбелязаха лек спад, но цялостно от началото на новата маркетингова година те се повишават, докато най-големите производители и търговци на шоколад се събират тази седмица в Сингапур за годишната си среща. В момента един тон от суровината се продава за 1580 паунда. Коментарите на Поелма идват като успокоение на пазара, който през последните години се радваше на сравнително малък растеж, основно заради слаби реколти.

Поелма добави, че търсенето в Азия на какаов прах, който се прави от какаови зърна и се използва основно в торти, бисквити и напитки, ще расте с 5% през сезона 2017-2018 г., който календарно започва от октомври. Неговата компания Cargill е сред най-големите търговци на какао наред със сингапурската Olam и швейцарската Barry Callebaut.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София