Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Високата цена на ванилията удря производителите на сладолед

Автор: Йоан Запрянов 23 август 2017

Циклонът Енаво се отразява пагубно на сладоледените компании

Фотограф: Reuters

Скок в цената на ванилията може да се отрази на производителите на сладолед по света, пише Financial Times. След като по-рано през годината циклон удари Мадагаскар, който е най-големият производител на ванилови зърна в света, и вдигна цената на растението, производителите на сладолед търсят друг източник. Ванилията се използва в шоколади, торти, напитки и сладоледи и е сред най-популярните вкусове в света.

След вдигането на цената през тази година вече няколко вериги за скъп сладолед в Лондон изтеглиха продуктите с ванилов вкус от каталога си. Цената на ванилията достигна до рекордно високото ниво от 600 долара за килограм. При други компании логичната стъпка е вдигането на цените. "Нелепо е", коментира Чарли Тулиер, управляващ директор в британската Oppo, която произвежда сладолед.

Ударът по Мадагаскар се оказа удар по цялата индустрия. Циклонът Енаво, който доведе до изселването на почти половин милион души от острова, показа рисковете за Мадагаскар, която разчита много на суровината. Циклонът не е единственият удар по цената на ванилията – тя вече се вдигаше заради спекулативно настроението търговци на острова, намиращ се източно от Африка.

След циклона

При създалата се ситуация компаниите за сладолед имат проблем с това как да намалят загубите си.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София